Kwaliteit

Hoe kunnen we je helpen?

  • Wond-, stoma- en continentiezorg

    Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
    088 - 008 58 00
    info@mathot.nl

  • Compressietherapie

    Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
    088 - 008 58 00
    cto@mathot.nl

Wat is een colostoma (dikke darmstoma)?

Een colostoma noemen we ook wel een dikke darmstoma. ‘Colon’ betekent ‘dikke darm’, vandaar. Je kunt de colostoma omschrijven als een stukje dikke darm dat via een kunstmatige opening in je buik naar buitenkomt en aan je buik is vastgemaakt. Je krijgt een colostoma wanneer een deel van je dikke darm is weggehaald en artsen geen nieuwe verbinding met de anus of overgebleven darm kunnen maken. Na de operatie wordt je ontlasting opgevangen in een stomazakje dat je regelmatig moet vervangen.

Permanent of tijdelijk
Het krijgen van een colostoma is een behoorlijke ingreep. Deze kan echter levensreddend zijn, bijvoorbeeld wanneer een stuk dikke darm is verwijderd bij darmkanker, een niet-functionerende darm of een chronische darmontsteking. Vaak krijg je in deze gevallen een permanente colostoma. In de regel komt deze vanuit jouw eigen oogpunt gezien links op de buik. Er zijn ook situaties waarbij je een tijdelijke colostoma krijgt aangemeten, bijvoorbeeld wanneer een tumor is verwijderd en de stoma tijdelijk wordt geplaatst om het herstel van delen van de darm te bevorderen, voordat artsen deze weer aan elkaar bevestigen.

Eindstandig of dubbelloops
Er zijn twee soorten colostoma te onderscheiden: de eindstandige colostoma en de dubbelloopse stoma. Bij een eindstandige colostoma heeft de stoma één opening. Rond de stoma moet je een stomazak plaatsen om de ontlasting te kunnen opvangen. Het dubbelloopse stoma bestaat in feite uit twee stoma’s die uitwendig aan elkaar zijn vastgemaakt. Hierdoor ontstaat een zogenaamde stomabrug. Dit wordt vaak als tijdelijke ingreep toegepast, bijvoorbeeld tijdens een acute operatie.

Open of gesloten stomazak
Naast de colostoma heb je ook een ileostoma (dunne darmstoma) en een urostoma (urinestoma). Het grote verschil tussen een colostoma en ileostoma is dat je ontlasting bij een colostoma dikker is. Heb je een colostoma, dan kun je uit twee soorten stomazakken kiezen: met een open systeem en een gesloten systeem. Bij een colostoma worden voornamelijk gesloten stomazakken gebruikt, die rondom dicht zijn. Open stomazakken kun je aan de onderkant openen om de ontlasting weg te laten lopen. Deze worden vaker gebruikt bij een ileostoma, omdat de ontlasting dan vaak dun genoeg is om weg te laten lopen. Een open stomazak is weer te sluiten met behulp van klittenband.

Ook interessant!