Wond-, stoma- en continentiezorg
Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
088 - 008 58 00
info@mathot.nl
Compressietherapie
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
088 - 008 58 00
cto@mathot.nl
Compressietherapie is een drukbehandeling die wordt voorgeschreven door een arts of fysiotherapeut. Bij Mathot passen we compressietherapie toe met behulp van therapeutische elastische kousen, ook wel bekend als compressiekousen en in de volksmond 'steunkousen' genoemd. We leveren een compleet assortiment vlakbreikousen en rondbreikousen van uiteenlopende merken. Als hier een medische indicatie voor is, of als je hier zelf behoefte aan hebt, kunnen we de steunkousen bij je aanmeten en op maat laten maken. Ook bieden we onderhoudspakketten en hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van de steunkous.
Mevrouw J. Sieders, die al ruim 25 jaar therapeutische elastische kousen draagt: ‘Via Mathot heb ik een vaste specialiste die mijn kousen aanmeet, een fijne dame met wie ik door de jaren heen een goed contact heb opgebouwd. De vaste samenwerking werkt voor ons allebei erg prettig. Mijn kousen zitten aangenaam en zijn ook echt mooi. Ze zijn voorzien van fijne breisels en niet zo dik, waardoor ze er niet per se medisch uitzien. Als ik ze draag, merkt men ze niet direct op.’
Iedereen heeft baat bij therapeutische elastische kousen. Bijvoorbeeld bij langdurig staan tijdens werk, of wanneer de benen opgeblazen zijn door zwangerschap. Een compressiekous zorgt bij veel mensen vrijwel direct voor verlichting. De bloeddoorstroming wordt gestimuleerd, waardoor afvalstoffen en vocht worden afgevoerd. Als gevolg nemen pijnklachten af en voelen de benen minder vermoeid aan.
Wij leveren ook therapeutische elastische kousen voor de arm. Een zogeheten armkous is doorgaans nodig in verband met lymfoedeem. Dit ontstaat na verwijdering van de lymfeklieren. Onze consulenten staan je graag bij met deskundig advies over vlakbreikousen en rondbreikousen. Maak daarom een afspraak bij een van aanmeetlocaties.
Compressietherapie betekent letterlijk ‘drukbehandeling’ en wordt voorgeschreven door een medisch specialist. Met compressietherapie leg je een speciaal drukverband aan op een ledemaat waar zich vocht ophoopt (oedeem). Vaak betreft dit de armen of benen. Bij een speciaal drukverband kun je denken aan zwachtels, een niet-elastisch verband of een therapeutische elastische kous, ook wel bekend als de steunkous. In de praktijk spreken we ook wel over ambulante compressietherapie.
Voor het verkrijgen van je eerste kousen heb je een verwijsbrief nodig. Dit om voor vergoeding in aanmerking te komen bij je verzekering. Indien je al kousen hebt, maar bij een andere leverancier vandaan komt, heb je ook een verwijzing nodig voor de eerste levering.
Ja, het aanmeten van therapeutische elastische kousen gaat op afspraak, zodat we voldoende tijd voor je kunnen reserveren. Neem contact op met onze klantenservice compressietherapie voor het maken van een afspraak via: 088 - 008 58 88 of cto@mathot.nl
Ja, je kunt je afspraak tot 24 uur van tevoren nog annuleren. Bij het niet tijdig afzeggen van de afspraak zijn we helaas genoodzaakt om €35,- in rekening te brengen.
Het is aan te raden uw kousen om de paar dagen te wassen. Het wasvoorschrift zit bijgesloten in het doosje.
Rode bultjes kunnen ontstaan doordat het siliconenboord van de kous over de huid wrijft. Het is onwaarschijnlijk dat je hier allergisch voor bent.
Dat ligt er aan hoelang geleden je kousen hebt gehad en hoeveel (1 of 2 paar). Er geldt een termijn van vergoeding per verzekering (meestal van 12 maanden).
Als je nooit eerder therapeutische elastische kousen hebt gedragen, kun je ze als strak ervaren. De kousen geven een bepaalde druk op het been of de arm (meer dan een steunkous). Het mag echter niet zo zijn dat je pijn hebt. Bij pijn is het advies om een controleafspraak te maken.
Ja, dat is wel verstandig. De kousen moeten ’s morgens bij het opstaan aangedaan worden (mede afhankelijk van de indicatie waarom je kousen moet dragen) en ’s avonds weer uit. Je mag er niet mee gaan slapen (middagdutje uitgezonderd).
Als je een brede voorvoet hebt, kan een kous met open teen 'terugschuiven', wat heel vervelend is. In zo'n geval adviseren we een kous met gesloten teen. Tijdens het opmeten zal de consulente je over de beste keuze adviseren.
Therapeutische elastische kousen worden over het algemeen vergoed vanuit de basisverzekering. Wij kunnen met je zorgverzekeraar de aanvraag en financiële afwikkeling rechtstreeks regelen. Hiervoor hebben we een recept of machtigingsaanvraag van de behandeld arts nodig.
Er zijn verschillende kleuren verkrijgbaar, maar niet voor alle soorten kousen. Het kan zijn dat de arts een kous voorschrijft die slechts in één of twee kleuren leverbaar is.
Ja, bij de kousen met een open teen zit altijd een eenvoudige aantrekhulp van de fabrikant. Voor kousen met een gesloten teen bestaat er ook een aantrekhulp, maar die zit er niet standaard bij. Sommige zorgverzekeraars vergoeden wel de aantrekhulp. Er zijn verschillende professionele aan- en uittrekhulpmiddelen bij ons te bestellen.
Wat is het verschil tussen steunkousen en therapeutische elastische kousen? Lees dit en meer in het kenniscentrum van Mathot.
Bezoek het kenniscentrumBekijk hier bij welke aanmeetlocatie je terecht kunt voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen.
Vind jouw locatieHeb je een vraag of hulp nodig? Bij onze klantenservice kun je terecht voor het plaatsen van een bestelling, vragen over financiën of vergoedingen of het maken van een afspraak bij een van onze aanmeetlocaties.
Klantenservice