Wond-, stoma- en continentiezorg
Maandag t/m vrijdag 08.00 - 17.30 uur
088 - 008 58 00
info@mathot.nl
Compressietherapie
Maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur
088 - 008 58 00
cto@mathot.nl
Wanneer je voor het eerst stomamateriaal gebruikt, heb je ongetwijfeld vragen. Of misschien maak je al langer gebruik van stomamateriaal en wil je een manier vinden om hier zorgelozer mee om te gaan. De zoektocht naar passende stomazorg kan best ingewikkeld zijn zonder de juiste ondersteuning. Wij geven je deskundig advies en zoeken samen met jou en je verwijzer de materialen die het beste bij jouw situatie passen.
Is de video hier niet zichtbaar? Scrol naar beneden, klik op 'Cookies wijzigen' en selecteer 'Alle cookies toestaan' om de video's op onze website te bekijken.
‘Mijn ervaringen met Mathot zijn heel goed. Ik kom altijd op de locatie Haarlem. Bijvoorbeeld voor het passen, meten en ophalen van mijn stomaband, die ik altijd “mijn korsetje” noem. Op locatie langskomen vind ik gezellig. Zo zie je elkaar nog eens en dat persoonlijke contact vind ik heel belangrijk. Als je bij Mathot binnenkomt, word je vriendelijk ontvangen. Vaak word ik door dezelfde gezellige meid geholpen, met wie ik goed kan lachen. Maar ik kan met iedereen die er werkt geweldig opschieten. Je voelt je bij Mathot echt een persoon en niet een nummer.’
Mevrouw W. van den Akker-Brouwer
Stoma’s worden op verschillende manieren aangelegd. Daarom zijn er ook verschillende soorten hulpmiddelen verkrijgbaar voor stoma's. Ons assortiment bestaat onder meer uit één- en tweedelige systemen, open en gesloten zakjes, huidplakken, opvangzakken, spoelmateriaal, stomasteunbanden en huidverzorgingsartikelen.
Mathot biedt een ruim assortiment aan met vrijwel alle merken. We zijn goed op de hoogte van actuele productvernieuwingen, zodat onze verpleegkundigen je altijd goed kunnen adviseren over welke materialen het beste bij jouw persoonlijke situatie passen. Mathot werkt nauw samen met de stomaverpleegkundige van het ziekenhuis en je zorgverzekeraar. Zo kunnen wij je volledig informeren en adviseren. Wij vinden het net als jij belangrijk dat je de juiste stomazorg krijgt.
Een stoma is een stukje dikke of dunne darm dat door een kunstmatige opening in je buik naar buiten komt en aan je huid is vastgehecht. Artsen leggen een stoma aan als de ontlasting of urine niet meer via de natuurlijke weg jouw lichaam kan verlaten. Een stoma kan tijdelijk zijn, maar ook permanent. De drie bekendste stoma’s zijn: een colostoma (dikke darmstoma), een ileostoma (dunne darmstoma) en een urostoma (urinestoma).
Je kunt bij ons ook terecht voor andere medische hulpmiddelen, zoals continentie- en wondproducten en compressietherapie, mits daarvoor een machtiging vanuit de verwijzer aanwezig is.
Stomamateriaal en stomahulpmiddelen vallen sinds 1 januari 2006 in de nieuwe zorgverzekeringswet onder de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering wordt het stomamateriaal vergoed. Wel gaat het van je eigen risico af. Om voor vergoeding in aanmerking te komen is er een machtiging nodig van de verwijzer, je arts of stomaverpleegkundige. Bij specifieke vragen over een bepaald product kun je contact opnemen met de klantenservice van Mathot of je verzekeraar.
Je arts of stomaverpleegkundige heeft een breuk rondom je stoma geconstateerd en adviseert een breukband te gaan dragen. Mathot kan de breukband leveren en aanmeten. Je hebt hiervoor wel een recept/machtiging van je verwijzer nodig, waarop precies staat aangegeven wat de diagnose is.
Vervolgens kom je tijdens een geplande afspraak op een van onze locaties voor advies, informatie en voorlichting over onze producten en het gebruik ervan. Een afspraak maken is nodig, zodat wij voldoende tijd voor je kunnen reserveren.
Een probleem met een stoma is erg ingrijpend en vervelend en heeft gevolgen voor het zo goed mogelijk functioneren van de stoma. Als je een probleem hebt met de stoma is het belangrijk om te kunnen achterhalen wat de oorzaak is. Als je nog bekend bent bij een stomaverpleegkundige in het ziekenhuis, adviseren we je om met hem of haar contact op te nemen.
Ben je niet meer bekend bij een stomaverpleegkundige in het ziekenhuis, dan kun je contact opnemen met ons.
In principe kunnen stomadragers alle sporten uitoefenen, behalve contactsporten. Met name vechtsporten, zoals karate of judo, raden we af in verband met mogelijke schade aan de stoma. Bij sporten, zoals basketbal of voetbal, adviseren we een band te dragen waarin een cap verwerkt is, waardoor de stoma beschermd is.
Verder is het vooral de eerste weken na de operatie verstandig de buikspieren te ontzien, maar daarna kunnen stomadragers veelal de sport weer uitoefenen die ze voorheen ook deden. Het is wel belangrijk dit altijd in overleg met de behandelend arts of stomaverpleegkundige, en opbouwend onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut te doen.
Om te zwemmen is er geen speciaal materiaal nodig. Men kan met het eigen materiaal zwemmen en het filter afplakken. Indien het als het niet prettig wordt ervaren dat de stoma op een zichtbare plek zit, kan er ook speciale badkleding op maat worden gemaakt. Ook kunnen er banden voor onder de zwemkleding gemaakt worden die van hetzelfde materiaal zijn. Meer hierover is te vinden op www.stomaatje.nl
Je hebt een medische verklaring nodig van je arts. Ook een Europees Medisch Paspoort (EMP) kan zinvol zijn. Zo kunnen in elf talen, ook eerder doorgemaakte, gezondheidsproblemen in dringende gevallen in veel landen worden onderkend. Check van tevoren even bij de luchtvaartmaatschappij hoeveel extra bagage stomamateriaal je mee mag nemen.
Verdeel je materiaal over je bagage, zodat je niet in de problemen komt als er een tas of koffer zoek raakt. Zorg dat je ook voldoende materialen meeneemt in je handbagage. Neem indien nodig een koeltasje mee om materiaal op kamertemperatuur te bewaren op het vakantieadres (denk aan hitte in tent of caravan). Neem de helft aan extra materiaal mee van wat normaal gebruikt wordt.
Bij warmte denk dan aan voldoende vocht, electrolyten en zouthuishouding, neem evt. ORS mee. Neem ook eventueel hulpmiddelen mee voor huidproblemen.
Bestel eenvoudig en snel je medische hulpmiddelen via ons beveiligde online bestelomgeving 'Samen zorgen'.
Ga naar de bestelomgevingWil je overstappen naar Mathot? Laat je gegevens achter via het aanmeldformulier en een van onze verpleegkundigen zo snel mogelijk contact met je op.
OverstappenHeb je een vraag of hulp nodig? Bij onze klantenservice kun je terecht voor het plaatsen van een bestelling, vragen over financiën of vergoedingen of het maken van een afspraak.
Neem contact met ons op